- 6973 33 10 57
- info@endolaser.gr
Η επιλογή της επέμβασης που είναι η καταλληλότερη για τον κάθε παχύσαρκο πρέπει να γίνει μετά από αναλυτική συζήτηση μεταξύ του ιατρού και του ασθενή. Ανάλογα με το διατροφικό προφίλ, το ιατρικό ιστορικό, ακόμα και το ψυχολογικό προφίλ, αλλά και τη δυνατότητα του ασθενούς να ακολουθήσει συγκεκριμένες οδηγίες μετεγχειρητικά. Ο χειρουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την κάθε επέμβαση, θα ενημερώσει για τις ενδεχόμενες επιπλοκές και τον τρόπο αποφυγής τους και θα εξηγήσει το πρόγραμμα παρακολούθησης μέχρι την τελική θεραπεία της παχυσαρκίας.
Τη μέρα του χειρουργείου δεν λαμβάνεται από το στόμα καμία τροφή. Την επόμενη μέρα της επέμβασης οι τροφές είναι μόνο σε υγρή μορφή (νερό, τσάι, σούπες, καφές περιορισμένη ποσότητα). Τις επόμενες μέρες και για 3 βδομάδες επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους να καταναλώνετε αποκλειστικά ρευστή τροφή (πουρέ, γιαούρτι, κρέμες, σούπες), καθώς και οποιαδήποτε άλλη τροφή αυστηρά σε πολτοποιημένη μορφή. Στο τέλος αυτής της περιόδου, θα επισκεφθείτε πάλι την ΙΜοΠ και, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα σας δώσουν ο ιατρός και η διατροφολόγος, θα αρχίσετε να τρώτε στερεές τροφές. Γενικός κανόνας είναι να τρώτε αργά μασώντας πολύ καλά όλες τις τροφές.
Μετά την έξοδό σας από την κλινική μπορείτε να κάνετε μπάνιο σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού σας. Αν η επέμβαση πραγματοποιηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες, καλό είναι να αποφύγετε τη θάλασσα για ένα μήνα και την έκθεσή σας στον ήλιο.
Δεν υπάρχουν εμετοί μετά από μια σωστή βαριατρική επέμβαση, όταν τηρούνται οι κανόνες. Η άποψη ότι πρέπει ο παχύσαρκος να κάνει εμετούς για να αδυνατίζει γρήγορα είναι ένας επικίνδυνος μύθος. Οι εμετοί προκαλούνται όταν οι ασθενείς δεν ακολουθούν τις ιατρικές οδηγίες όπως είναι πχ η σωστή και αργή μάσηση. Εμετός μπορεί να προκληθεί και από υπερβολικό σφίξιμο στην περίπτωση του γαστρικού δακτυλίου. Σε κάθε περίπτωση, αν κάνετε επαναληπτικά εμετούς πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό ή την διατροφολόγο.
Η πρώτη ιατρική επίσκεψη γίνεται περίπου 10 μέρες μετά την επέμβαση, για μετεγχειρητικό έλεγχο και αφαίρεση ραμμάτων.
Η δεύτερη επίσκεψη γίνεται περίπου 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση, για έλεγχο του βάρους, λιπομέτρηση και κυρίως για να δοθούν οι συμβουλές για την έναρξη κατανάλωσης στερεών τροφών.
Η τρίτη ιατρική επίσκεψη γίνεται περίπου 2 μήνες μετά την επέμβαση, για γενικό κλινικό έλεγχο.
Οι επόμενες επισκέψεις μπορούν να γίνουν περίπου κάθε δύο μήνες κατά τον πρώτο χρόνο και πιο αραιά μετά, σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περίπτωσης.
Μπορείτε να εντάξετε τη γυμναστική στο πρόγραμμά σας μετά το πέρασμα 15 με 20 ημερών από τη μέρα της επέμβασης. Τον πρώτο καιρό αποφύγετε την πολύ έντονη σωματική δραστηριότητα, ακολουθήστε ήπιες ασκήσεις και μετά από λίγο καιρό εντατικοποιήστε τις ασκήσεις σας βάσει πάντα και των προσωπικών σας αντοχών. Προσθέστε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας.
Δεν είναι απαραίτητη μια πλαστική επέμβαση μετά από το αδυνάτισμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορεί να παρουσιάζει οφέλη. Η υπερβολική χαλάρωση του δέρματος δημιουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις αισθητικό πρόβλημα αλλά και πρακτικό όταν παρουσιάζονται μεγάλες και ενοχλητικές δερματικές πτυχώσεις. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η ηλικία, το μέγεθος του απολεσθέντος βάρους κλπ.
Η πιο συνηθισμένη επέμβαση είναι η κοιλιοπλαστική, που γίνεται για τη διόρθωση των χαλαρών κοιλιακών τοιχωμάτων (κρεμάμενη κοιλία). Αφορά άτομα τα οποία είχαν πολύ συγκεντρωμένο λιπώδη ιστό στην κοιλιακή χώρα ή συχνά γυναίκες, που έχουν υποστεί χαλάρωση από εγκυμοσύνη. Αντίστοιχες επεμβάσεις μπορούν να γίνουν στους γλουτούς και άλλα μέρη του σώματος.
Δεν συνιστάται να γίνει πλαστική επέμβαση πριν την πλήρη απώλεια του περίσσιου βάρους, διότι στην αντίθετη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι πρόσκαιρο. Πρακτικά, η ώρα της πλαστικής χειρουργικής δεν έρχεται πριν από τον ενάμιση χρόνο. Εάν επιθυμείτε μια πλαστική επέμβαση, θα το συζητήσετε πρώτα με τον ιατρό που έκανε την βαριατρική επέμβαση και κατόπιν ο πλαστικός χειρουργός της ΙΜοΠ θα σας κάνει μια πλήρη κατατόπιση των αποτελεσμάτων που μπορούν να επιτευχθούν.
Πέρα από τα φάρμακα που χρειάζονται τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο (αντιβίωση, γαστροπροστασία, αντιπηκτική αγωγή), δεν χρειάζονται κατά κανόνα άλλα φάρμακα. Εξαίρεση αποτελούν η γαστρική και η χολοπαγκρεατική παράκαμψη, όπου θα παίρνετε ένα διατροφικό συμπλήρωμα δια βίου, σύμφωνα με τις οδηγίες της διατροφολόγου.
Στις υπόλοιπες επεμβάσεις μπορεί ενδεχομένως να χρειαστείτε κάποιο πολύ-βιταμινούχο σκεύασμα τον πρώτο καιρό, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εξετάσεων, αν διαγνωστεί κάποιο έλλειμμα.
Για τον λόγο αυτό η τακτική παρακολούθηση είναι σημαντική.
Φάρμακα που χορηγούνται για άλλες παθήσεις, όπως υπέρταση, διαβήτη, παθήσεις θυρεοειδούς κλπ, θα συνεχιστούν κανονικά μετά την επέμβαση. Όταν τα δισκία είναι μεγάλα, θα πρέπει τον πρώτο καιρό να λαμβάνονται διαλυμένα ή τεμαχισμένα, ή να χορηγείται το φάρμακο σε υγρή μορφή. Στις παθήσεις που επηρεάζονται από την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, η βελτίωση με την απώλεια βάρους φέρνει συνήθως την μείωση ή και τον τερματισμό της θεραπείας.