Γαστρική Παράκαμψη δύο Αναστομώσεων
Η γαστρική παράκαμψη αποσκοπεί στη μείωση της απορρόφησης των θερμίδων, οι οποίες περιέχονται στις τροφές που καταναλώνει ο παχύσαρκος. Συμπληρωματικά, η επέμβαση αυτή συμβάλει και στη μείωση της ποσότητας αυτών των τροφών. Για το λόγο αυτό, η γαστρική παράκαμψη αποκαλείται «δυσαπορροφητική» επέμβαση αλλά και με «περιοριστική» δράση (περιορισμό του όγκου των τροφών, όπως με το γαστρικό δακτύλιο, την επιμήκης γαστρεκτομή, την πτύχωση). Ας σημειώσουμε όμως ότι η γαστρική παράκαμψη μειώνει σε μικρότερο βαθμό την ποσότητα των τροφών απ’ ότι το κάνουν οι επεμβάσεις, που είναι αποκλειστικά περιοριστικές. Συνεπώς ο παχύσαρκος, που υποβλήθηκε σε παράκαμψη, αδυνατίζει ικανοποιητικά, ενώ τρώει ενδεχομένως μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνον που υποβλήθηκε σε επέμβαση αποκλειστικά περιοριστική (δακτύλιο κλπ.).
Η περιοριστική δράση της γαστρικής παράκαμψης επιτυγχάνεται διαμορφώνοντας ένα μικρό στομαχικό θύλακα, όπου συσσωρεύονται σε πρώτη φάση οι τροφές.
Η δυσαπορροφητική δράση δημιουργείται μειώνοντας το μήκος του λεπτού εντέρου, όπου πραγματοποιείται η απορρόφηση των θερμίδων, χωρίς όμως να έχει αφαιρεθεί οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Αυτό επιτυγχάνεται συνδέοντας, σε πρώτη φάση, το μικρό στομαχικό θύλακα, που αναφέραμε προηγουμένως, με την πρώτη έλικα του λεπτού εντέρου. Αυτή είναι η πρώτη αναστόμωση, που επιτρέπει την διέλευση των τροφών από το στομαχικό θύλακα στο λεπτό έντερο. Σε δεύτερη φάση, ο χειρουργός μετράει ένα μήκος 150 εκ. λεπτού εντέρου, που θα αποτελέσει την λεγόμενη «διατροφική έλικα», στο τέλος της οποίας θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη αναστόμωση. Στο μήκος αυτής της διατροφικής έλικας δεν γίνεται απορρόφηση θερμίδων, διότι δεν έχουν εμποτιστεί οι τροφές από τα απαραίτητα για την πέψη χολοπαγκρεατικά υγρά, παραγόμενα από το ήπαρ και το πάγκρεας. Αυτά τα υγρά κατευθύνονται από την λεγόμενη «χολοπαγκρεατική έλικα», την οποία ο χειρουργός διαμορφώνει στα 60 εκ. και την συνδέει με την διατροφική έλικα (δεύτερη αναστόμωση). Συνεπώς δεν υπάρχει απορρόφηση θερμίδων στο αρχικό λεπτό έντερο, μήκους 210 εκ. περίπου.
Η επέμβαση αυτή γίνεται λαπαροσκοπικά, διαρκεί 2 με 3 ώρες και απαιτεί νοσηλεία 3 ή 4 ημερών.
Έχοντας υπόψη ότι η μείωση της απορρόφησης των θερμίδων συνοδεύεται με μειωμένη απορρόφηση και ορισμένων άλλων στοιχείων (βιταμίνες και ιχνοστοιχεία), απαιτείται μετά την επέμβαση λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων εφόρου ζωής.
Η γαστρική παράκαμψη έχει το πλεονέκτημα να αφήνει σχετικά μεγαλύτερη διατροφική ελευθερία στον ασθενή, εφόσον δεν απαιτείται η τήρηση των προϋποθέσεων που ισχύουν π.χ. για το δακτύλιο. Εντούτοις πρέπει να γνωρίζουμε την πιθανότητα του dumping συνδρόμου (ναυτία, εφίδρωση, ζάλη), που οφείλεται σε ένα γρήγορο πέρασμα των τροφών από το στομάχι στο λεπτό έντερο, κυρίως μετά από κατανάλωση γλυκών.
Τέλος, σημαντικό πλεονέκτημα της γαστρικής παράκαμψης είναι το γεγονός ότι αποτελεί και θεραπεία για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου II. Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν, ότι τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη (με ή χωρίς παχυσαρκία) θεραπεύονται, με αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να απαλλάσσονται από την φαρμακευτική αγωγή. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας μεγιστοποιείται, όταν η επέμβαση πραγματοποιείται πρώιμα στην εξέλιξη της διαβητικής νόσου.