H ιδέα της δημιουργίας της Ιατρικής Μονάδας boudouris2Παχυσαρκίας ξεκίνησε το 1994, όταν ο χειρουργός Οδυσσέας Βουδούρης πραγματοποίησε τις πρώτες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου στην Ελλάδα. Ενώ η οριστική θεραπεία της νοσηρής παχυσαρκίας φάνταζε ακόμα ουσιαστικά ανέφικτη, οι πρωτεργάτες της βαριατρικής χειρουργικής διέβλεπαν ότι αυτή η καινούργια τεχνική άνοιγε το δρόμο για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση, που μπορούσε να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα.

Αφετηρία: οι καινοτόμες χειρουργικές τεχνικές
Πράγματι, μέχρι τότε η χειρουργική της παχυσαρκίας επιβαρυνόταν με αρκετές επιπλοκές και παρενέργειες. Ο συνδυασμός δυο νέων τεχνολογιών, η λαπαροσκόπηση και ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος, έθεταν τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας νέας ειδικότητας που ονομάστηκε «βαριατρική χειρουργική». Η ειδικότητα αυτή αφορά στις χειρουργικές τεχνικές για τη θεραπεία όσων υποφέρουν από πολύ σοβαρές μορφές παχυσαρκίας. Ο συνδυασμός των προαναφερόμενων τεχνολογιών ελαχιστοποιεί τον τραυματισμό της επέμβασης, καταργώντας τη χειρουργική τομή, ενώ παράλληλα προσφέρει μια αποτελεσματική μόνιμη θεραπεία.

1994: οι πρώτες επεμβάσεις
Το 1993 πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία και στο Βέλγιο οι πρώτες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου. Έχοντας στενή συνεργασία με τους Γάλλους συναδέλφους του, ο Οδυσσέας Βουδούρης ξεκίνησε από το 1994 τις επεμβάσεις αυτές στην Ελλάδα. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους ανακοινώσε τα αποτελέσματα των 30 πρώτων περιστατικών. Ευθύς εξαρχής φάνηκε ότι, ακολουθώντας τις σωστές ενδείξεις και εξασφαλίζοντας την κατάλληλη παρακολούθηση των ασθενών, ο γαστρικός δακτύλιος με λαπαροσκοπική τοποθέτηση θα γινόταν σύντομα μια βασική μέθοδος για την αποτελεσματική θεραπεία της παχυσαρκίας.

Τα επόμενα χρόνια αυτό επιβεβαιώθηκε, ενώ παράλληλα η τεχνική απλουστεύτηκε. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα ο χειρουργικός χρόνος, να μην ξεπερνάει συνήθως τα 20 λεπτά, ενώ ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική λίγες ώρες μετά την επέμβαση, χωρίς περαιτέρω νοσηλεία.

2006: η δημιουργία της ΙΜοΠ
Παράλληλα, την τελευταία δεκαετία έχουν πλέον αναπτυχθεί και άλλες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, όπως η αφαίρεση γαστρικού θόλου (sleeve ή «μανίκι») και οι διάφορες μορφές παράκαμψη (γαστρική παράκαμψη, χολοπαγκρεατική παράκαμψη κλπ.).

Το 2006, διαθέτοντας ήδη μια πολύχρονη εμπειρία, ο Οδυσσέας Βουδούρης ίδρυσε σε συνεργασία με συναδέλφους σχετικών ειδικοτήτων, την Ιατρική Μονάδα Παχυσαρκίας (ΙΜοΠ). Η μακρόχρονη εμπειρία που αποκτήθηκε από το 1994 αξιοποιείται πλέον στο πλαίσιο της ΙΜοΠ, μιας Μονάδας με αποκλειστικό αντικείμενο τη θεραπεία της νοσηρής παχυσαρκίας.

Σήμερα, 2 δεκαετίες μετά την πρώτη λαπαροσκοπική βαριατρική επέμβαση στην Ελλάδα, η ομάδα αυτή έχει αντιμετωπίσει και θεραπεύσει, εκατοντάδες περιπτώσεις νοσηρής παχυσαρκίας.

Η ΙΜοΠ στελεχώνεται από χειρουργούς, παθολόγους, ψυχολόγους, διατροφολόγους, γαστρεντερολόγους και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που είναι απαραίτητες για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία δεν είναι πλέον ανίατη ασθένεια. Ένα όραμα εικοσαετίας είναι πλέον πραγματικότητα.

Login to your Account