Οδυσσέας Βουδούρης
μια ζωή αφιερωμένη στην Ιατρική

boudourisΓεννήθηκε το 1953 και μεγάλωσε στη Γαλλία. Ζει στην Ελλάδα από το 1990.

 Επιστημονική δραστηριότητα

Ο Οδυσσέας Βουδούρης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Παρισίων. Απέκτησε δυο Ιατρικές Ειδικότητες (Γυναικολογία και Γενική Χειρουργική, στην οποία αποφοίτησε πρώτος), καθώς και τρία Μεταπτυχιακά (Ογκολογική Χειρουργική, Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Μικροχειρουργικές Τεχνικές). Έγινε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Παρισίων και η Διδακτορική του διατριβή, με θέμα τον καρκίνο του μαστού, βραβεύτηκε με Μετάλλιο.

Εργάστηκε στο Παρίσι, στο Αντικαρκινικό Κέντρο Gustave Roussy και διετέλεσε Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Pierre Rouquès.

Ήρθε στην Αθήνα το 1990 όπου ανέλαβε Διευθυντής της Μονάδας Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής της Κλινικής Κυανούς Σταυρός και κατόπιν Διευθυντής του Χειρουργικού Κέντρου Endolaser.

Στο πλαίσιο των επιστημονικών δραστηριοτήτων του, διετέλεσε:

  • Συν-ιδρυτής των επιδοτούμενων από την ΕΕ Γάλλο-Ελληνικών Σεμιναρίων για τον Καρκίνο (από 1989).
  • Επιστημονικός Υπεύθυνος των πρώτων στην Ελλάδα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής (Πανεπιστήμιο Αθηνών, με χρηματοδότηση ΕΕ, 1991-92).
  • Διευθυντής Προγράμματος Τηλε-χειρουργικής από το 2000, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Montpellier (Γαλλία). Το Πρόγραμμα αυτό απένειμε Μεταπτυχιακό τίτλο Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής σε 62 Έλληνες χειρουργούς.
  • Σχεδιαστής πρωτότυπων χειρουργικών λαπαροσκοπικών εργαλείων (Εταιρία Mikroland, Γαλλία). Βραβευθείς με το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Lépine για την εφεύρεση πρωτότυπου χειρουργικού εργαλείου (1989).
  • Συντάκτης 50 επιστημονικών άρθρων σε διεθνή ιατρικά περιοδικά και 110 ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια. Συμμετοχή σε τρεις μονογραφίες και δυο ιατρικά βιβλία.
  • Σύμβουλος-Ιατρός (consultant) στις Εταιρείες Sanesco και Coopers-Lybrand, για θέματα ανάπτυξης και αναδιοργάνωσης νοσοκομειακών μονάδων (1987-1992).
  • Ειδικός Συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής της Amiens (Πανεπιστήμιο Πικαρδίας) για τη διδασκαλία προς τους ειδικευόμενους χειρουργούς.
  • Υπεύθυνος Διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ενότητα «Διαχείριση κρίσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο», στο πλαίσιο Μεταπτυχιακού για εθελοντές της ανθρωπιστικής δράσης.

Σήμερα είναι Διευθυντής της Endolaser Ιατρικής με αντικείμενο την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στη γενική χειρουργική και αφιερώνεται ειδικά στη χειρουργική θεραπεία της παχυσαρκίας στο πλαίσιο της ΙΜοΠ (Ιατρική Μονάδα Παχυσαρκίας).

Κοινωνική δραστηριότητα

Παράλληλα με το ιατρικό επιστημονικό του έργο, ο Οδυσσέας Βουδούρης ανέπτυξε μια σημαντική κοινωνική και ανθρωπιστική δράση. Συγκεκριμένα:

  • Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών της Grenoble και εκλέχθηκε μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια των Πανεπιστημίων της Grenoble και των Παρισίων, όπου φοιτούσε (1974-1980).
  • Από τη δεκαετία του ’80 δραστηριοποιείται στο ανθρωπιστικό κίνημα μετέχοντας σε χειρουργικές αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και άλλες κρίσεις (Σαλβαδόρ, Καμπότζη, Μάλι, Κουρδιστάν, Σομαλία, Βοσνία, Ρουάντα, Σρι Λάνκα, Τανζανία, Ιράν, Κόσοβο, Σερβία, Τουρκία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Αϊτή, Συρία κλπ.).
  • Διετέλεσε πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (1996-2001) και αντιπρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης Médecins Sans Frontières.
  • Στην περίοδο 2001-2004 διετέλεσε Πρόεδρος-Γενικός Διευθυντής του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Πελοποννήσου, που περιλαμβάνει 9 νοσοκομεία, 22 κέντρα υγείας και 4 προνιακά ιδρύματα.
  • Εργάστηκε στην Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για την Αντιμετώπιση Μαζικών Καταστροφών και διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
  • Έχει εκδώσει δυο βιβλία, «Μακριά… και δίπλα μας» (2004), με θέμα την μαρτυρία από τις ανθρωπιστικές αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλων οργανώσεων, και το «Ημερολόγιο μιας διαδρομής» (2012), με θέμα την ιατρική, το ανθρωπιστικό κίνημα και την πολιτική.
  • Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την ενότητα «Διαχείριση κρίσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο», στο πλαίσιο Μεταπτυχιακού, που απευθύνεται σε εθελοντές της ανθρωπιστικής δράσης.
  • Εκλέχθηκε Βουλευτής στις εκλογές του 2009 και 2012, περίοδο κατά την οποία υπήρξε μέλος και Γραμματέας της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τα θέματα Υγείας.

Για τη συμβολή του στο ανθρωπιστικό κίνημα και για το σύνολο της κοινωνικής του προσφοράς, βραβεύτηκε με την απονομή του τίτλου του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος Αξίας» από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Login to your Account