Ιατρική Μονάδα Παχυσαρκίας:
Ένα από τα 3 πρώτα «Κέντρα Αριστείας» για τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας

Η Διεθνής Ομοσπονδία Χειρουργικής της Παχυσαρκίας (ΙFSO) στο Παγκόσμιο Συνέδριό της, το 2011, πιστοποίησε 14 Ευρωπαϊκά Κέντρα, εξειδικευμένα στη Χειρουργική Θεραπεία της Παχυσαρκίας. Τρία από αυτά τα Κέντρα βρίσκονται στην Ελλάδα (Ηράκλειο, Πάτρα και Αθήνα).

Στην Αθήνα, η Ιατρική Μονάδα Παχυσαρκίας (ΙΜοΠ) αποτελεί το πρώτο «Κέντρο Αριστείας» πιστοποιημένο για την χειρουργική της παχυσαρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Η απονομή αυτής της πιστοποίησης αποτελεί για την ΙΜοΠ επιβράβευση και αναγνώριση πολλών ετών εμπειρίας και προσφοράς στον τομέα της θεραπείας των σοβαρών μορφών παχυσαρκίας. Σκοπός της διαδικασίας της πιστοποίησης, η οποία βασίζεται στον έλεγχο της ιατρικής λειτουργίας σε βάθος χρόνου, είναι να εξασφαλίσει σε κάθε ασθενή-παχύσαρκο μια θεραπεία με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

aristeia

Ο Διευθυντής της ΙΜοΠ, χειρουργός κ. Οδυσσέας Βουδούρης, παρέλαβε το Δίπλωμα της Πιστοποίησης σε ειδική τελετή στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Χειρουργικής της Παχυσαρκίας και των Μεταβολικών Νοσημάτων, που έγινε στο Αμβούργο στις 2 Σεπτεμβρίου 2011, ταυτόχρονα με τα αντίστοιχα Κέντρα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας.

Μετά την απονομή των Διπλωμάτων Πιστοποίησης, ο κ. Βουδούρης ανέφερε τα εξής:
«Η σημερινή πιστοποίηση της Ιατρικής Μονάδας Παχυσαρκίας είναι εξαιρετική τιμή για μας. Ο θεσμός της πιστοποίησης των «Κέντρων Αριστείας» δημιουργήθηκε από την ανάγκη να εξασφαλιστούν σωστές ιατρικές πρακτικές με γνώμονα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα σε ένα τομέα της χειρουργικής με πολλές ιδιαιτερότητες. Η άσκηση αυτής της χειρουργικής απαιτεί ειδική εκπαίδευση των χειρουργών αλλά και εξειδικευμένη ομάδα που συμπεριλαμβάνει παθολόγους, ψυχολόγους, διατροφολόγους κλπ. Επίσης είναι σημαντικό να εφαρμόζονται εγκεκριμένα πρωτόκολλα, τόσο για την επιλογή του τύπου επέμβασης, όσο και για την παρακολούθηση των ασθενών κατά την διαδικασία επαναφοράς σε φυσιολογικό βάρος. Τα Κέντρα όπου εφαρμόζονται αυτές οι μέθοδοι πρέπει να διαθέτουν επίσης ειδικό εξοπλισμό.

Συνεπώς η άσκηση αυτής της χειρουργικής εξειδίκευσης δεν μπορεί να αποτελεί ευκαιριακή δραστηριότητα για έναν χειρουργό αλλά να αφορά γιατρούς που αφοσιώνονται σε αυτό τον τομέα. Είναι καιρός να δούμε κατάματα την πραγματικότητα: η παχυσαρκία είναι βαριά νόσος από την οποία πεθαίνουν 7.000 Έλληνες ετησίως. Ο θεσμός των Κέντρων Αριστείας θα βοηθήσει να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής χιλιάδων συνανθρώπων μας. Ελπίζω ότι ο θεσμός της πιστοποίησης θα υιοθετηθεί και από το Υπουργείο Υγείας και θα επεκταθεί σε όλα τα Κέντρα που πληρούν τις προϋποθέσεις».

Login to your Account