Η κάθε βαριατρική επέμβαση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και καλύπτει διαφορετικές περιπτώσεις παχυσαρκίας. Δεν υπάρχει μια «ιδανική επέμβαση» για όλους, αλλά η καταλληλότερη επέμβαση για την κάθε περίπτωση. Η επιλογή της κατάλληλης επέμβασης πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο ιατρικής ομάδας, η οποία συμπεριλαμβάνει χειρουργό, διατροφολόγο, παθολόγο, ψυχολόγο κλπ.

Ο προσδιορισμός των αιτίων και της μορφής της παχυσαρκίας είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα. Απαιτείται λεπτομερής καταγραφή του παθολογικού ιστορικού, των διατροφικών συνηθειών, της καμπύλης εξέλιξης του βάρους, του ψυχολογικού προφίλ, καθώς και εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως η λιπομέτρηση.

Ο ακόλουθος πίνακας θα σας βοηθήσει να προσανατολισθείτε προς την κατάλληλη επέμβαση για την δική σας περίπτωση (ο πίνακας είναι μόνο ενδεικτικός και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αξιολόγηση από την εξειδικευμένη ιατρική ομάδα).

 Τύπος επέμβασης Πώς δρα η επέμβαση Πλεονεκτήματα της επέμβασης Απαιτήσεις και περιορισμοί Σε ποιούς ενδείκνυται
Γαστρικός Δακτύλιος

Περισσότερα
daktilios-featdaktilios2

Περιορίζει την ποσότητα τροφών σε κάθε γεύμα. Σχετικά ανώδυνη επέμβαση με ελάχιστο χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης. Αναστρέψιμη μέθοδος. Απαιτείται περιορισμός στο «τσιμπολόγημα» και στα γλυκά-αναψυκτικά, καθώς και σωστή παρακολούθηση για τη ρύθμιση του δακτυλίου. Ενδείκνυται σε καταναλωτές υπέρογκων γευμάτων, που δέχονται πολύ τακτική παρακολούθηση.
Επιμήκης Γαστρεκτομή («μανίκι» ή sleeve)

Περισσότερα
epimikisgastrektomi-feat

Περιορίζει την ποσότητα τροφών σε κάθε γεύμα και μειώνει την βουλιμική τάση. Δραστική επέμβαση χωρίς μεταβολή της φυσιολογικής πέψης. Εφαρμόσιμη και σε πολύ υψηλά ΒΜΙ. Μη αναστρέψιμη τεχνική. Ενδείκνυται σε παχύσαρκους με άναρχες και παρορμητικές διατροφικές συνήθειες.
Γαστρική Πτύχωση

Περισσότερα
gastrikiptuxwsiforpost

Περιορίζει την ποσότητα τροφών σε κάθε γεύμα. Επέμβαση με χαμηλό οικονομικό κόστος. Συχνές παρενέργειες τύπου τάση για έμετο. Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα υπό αξιολόγηση. Ενδείκνυται κυρίως εξ’ αποκλεισμού των άλλων επεμβάσεων.
Γαστρική Παράκαμψη δύο Αναστομώσεων

Περισσότερα
gastrikiparakampsi2-feat

Περιορίζει την απορρόφηση των θερμίδων και μειώνει την ποσότητα τροφών. Διατηρεί την δυνατότητα κατανάλωσης σχετικά μεγαλύτερης ποσότητας από άλλες επεμβάσεις. Θεραπεύει ή βελτιώνει τον διαβήτη. Σχετικά βαριά επέμβαση, μη αναστρέψιμη και ανάγκη λήψης βιταμινούχων συμπληρωμάτων δια βίου. Ενδείκνυται κατ’ επιλογή για τους διαβητικούς και ως επανεπέμβαση σε περίπτωση ανεπαρκούς αποτελέσματος προηγούμενης επέμβασης.
Γαστρική Παράκαμψη μίας Αναστόμωσης

Περισσότερα
gastrikiparakampsi1-feat

Ονομάζεται λανθασμένα και «mini bypass». Δράση ανάλογη με την παράκαμψη δυο αναστομώσεων, ίσως με μεγαλύτερη δυσαπορροφητική και λιγότερο περιοριστική δράση. Διατηρεί την δυνατότητα κατανάλωσης σχετικά μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού από άλλες επεμβάσεις. Θεραπεύει ή βελτιώνει το διαβήτη. Απαιτεί μικρότερο χειρουργικό χρόνο αλλά είναι ίσης βαρύτητας με την προηγούμενη παράκαμψη. Μακροπρόθεσμη δράση υπό αξιολόγηση. Ενδείκνυται κατ’ επιλογή για τους διαβητικούς και ως επανεπέμβαση σε περίπτωση ανεπαρκούς αποτελέσματος προηγούμενης επέμβασης.
Χολοπαγκρεατική Παράκαμψη

Περισσότερα
xolopagreatikiparakampsi-feat

Περιορίζει την απορρόφηση των θερμίδων και καταργεί τελείως την απορρόφηση των λιπαρών τροφών. Εξαιρετικά δραστική επέμβαση, ακόμα και σε ιδιαίτερα κακοήθεις μορφές παχυσαρκίας. Βαριά επέμβαση με ανάγκη λήψης βιταμινούχων συμπληρωμάτων δια βίου, συστηματικής παρακολούθησης και αυστηρούς διαιτητικούς κανόνες προς αποφυγή παρενεργειών. Ενδείκνυται σε ιδιαίτερα βαριές περιπτώσεις κακοήθους παχυσαρκίας ή σε περίπτωση ανεπαρκούς αποτελέσματος προηγούμενης επέμβασης.

Login to your Account